Nedávno představená řada Google Pixel 8 se před pár dny dostala na pulty obchodů. U nás v Česku sice není oficiálně dostupná, ale i tak lze oba smartphony pořídit u některých zdejších prodejců. Při prezentaci Google ve velkém upozorňoval na nové softwarové funkce nebo důležitost přechodu k na nový procesor, ale velkou váhu připisoval i novým displejům. Právě ty jsou podle známého portálu DxOMark naprosto špičkové.

Testeři DxOMark se shodli, že Pixel 8 a Pixel 8 Pro mají nejlepší displej ze všech aktuálně prodávaných chytrých telefonů. Žebříček platformy společně ovládají se 154 body, a to i přesto, že model Pro nabízí o něco lepší panel než ten standardní.

Liší se hlavně v maximálním nabízeném jasu – Google uvádí, že obrazovka Pro modelu dokáže vyzářit až 2 400 nitů, zatímco u základního tato hodnota činí „pouze“ 2 000 nitů. Podle DxOMark dokáže Pixel 8 Pro také lépe zobrazovat barvy, ale v čem na levnějšího brášku nepatrně ztrácí, je množství artefaktů. Právě proto ve finále oba modely skončily na stejné příčce.

Testeři si kromě jasu vychvalovali také kontrast a schopnost pracovat s HDR 10 obsahem. Uvádí také, že scrollování působí plynule. Co ale vytýkají, je občasný aliasing neboli hranaté okraje zaoblených struktur, jenž se vyskytoval při hraní her.

„Google Pixel 8 Pro je velmi všestranný telefon, který uživatelům poskytuje dobrý zážitek ze zobrazení za všech světelných podmínek. V současné době je na vrcholu celkového hodnocení a vede nad všemi ostatními telefony v naší databázi doposud ve dvou důležitých podkategoriích: čitelnost a barvy. V porovnání s předchozími generacemi telefonů Google vykazuje Pixel 8 Pro lepší špičkový jas a lepší barvy a kontrast v náročných prostředích, například venku za jasného slunečného dne,“ píše DxOMark o dražším modelu.

„Google Pixel 8 vykázal dobré výsledky ve všech atributech, ale zejména v oblasti čitelnosti, barev a videa, kde se umístil těsně za svým větším sourozencem Google Pixel 8 Pro na vrcholu našeho aktuálního žebříčku. Díky vylepšeným specifikacím a silnému vyladění nabízí tento všestranný smartphone zážitek jako vlajková loď za všech světelných podmínek a téměř ve všech případech použití,“ komentují testeři levnější model.