NASA do programu zahrnujícího návrat lidí na povrch Měsíce zapojila řadu soukromých společností. Mezi nimi je i firma Intuitive Machines, které NASA zadala kontrakt na vynesení nákladu na povrch Měsíce. Právě tato firma by se v blízkých měsících mohla stát vůbec první, která kdy přistála na našem jediném přirozeném satelitu. Mise IM-1 má odstartovat 15. listopadu na palubě rakety Falcon 9 společnosti SpaceX.

NASA kontrakt pro dodávky nákladu na Měsíc zadala celkem třem firmám. Intuitive Machines, Astrobotic a OrbitBeyond. Třetí jmenovaná společnost ale již od smlouvy odstoupila. Dlouho to vypadalo, že k Měsíci jako první odstartuje modul od Astrobotic. Ten je ale ovlivněn zpožděními v přípravě jeho nosné rakety Vulcan od United Launch Alliance.

Intuitive Machines plánuje svůj modul doručit do Kennedyho vesmírného střediska v září. Jeho vsazení do rakety Falcon 9, aby mohl vyrazit na Měsíc, zabere něco přes měsíc. Pokud i přes časovou rezervu společnost nebude schopna během listopadového okna odstartovat, má připraven ještě náhradní termín v prosinci.

Problémy pro firmu ale mohou znamenat pochybnosti ohledně dalších dotací v rámci programu ve světle pravděpodobného tlaku na snížení výdajů amerického federálního rozpočtu.