Během konference Innovation představila společnost Intel novou generaci mobilních procesorů, nesoucí označení Meteor Lake, s níž přichází poměrně velké množství novinek. Hned na první pohled si kupříkladu všimnete pozměněného značení, které má podle Intelu dát katalog do pořádku, aby se v něm spotřebitelům lépe vyznalo, ale mnohým spíše činí potíže. Dále se však dočkáváme nových architektur pro jednotlivá jádra nebo zcela nový typ E-jader, který má za cíl převzít nejméně náročné úlohy, aby se spotřebovávalo méně energie.

Intel ohlásil, že notebooky s procesory Meteor Lake budou k dispozici již 14. prosince letošního roku. Navzdory tomu se však očekává, že valná většina zařízení debutuje až v lednu 2024 během veletrhu CES 2024, jenž je pro oznámení tohoto typu jako dělaný. Zatím každopádně přesně nevíme, jaká konkrétní zařízení s novými procesory se představí v kterém termínu. Je ale pravděpodobné, že mezi prvními produkty budou nové laptopy od Lenovo.

Dva modely ze série Lenovo YOGA 7 byly leakerem momomo_us spatřeny v katalogu bulharského internetového obchodu, a to i s některými specifikacemi a cenou. Rendery, jež by prozradily design, bohužel k dispozici nemáme.

Lenovo uvede minimálně dva notebooky, které budou pod kapotou schovávat procesory Intel Core Ultra. První z nich dostane Core Ultra 5 125H, zatímco onen druh nabídne výkonnější Core Ultra 7 155H. Kromě toho budou notebooky vybaveny 14,5palcovou obrazovkou o rozlišení 3K, 400nitové svítivosti a 120Hz obnovovací frekvenci. O výkon se kromě CPU postará také 32GB operační paměť typu DDR5 a 1TB PCIe SSD.

A jak jsou na tom ceny? Levnější verze vychází na 2 580 bulharských lev, což v přepočtu činí 32 800 Kč. Dražší verze stojí 2 948 lev, tedy asi 37 200 Kč v přepočtu.

Intel Core Ultra 5 125H sází na 14 procesorových jader (konfigurace 4+8+2) a 18 výpočetních vláken. Základní frekvence byla nastavena na 3,6 GHz a počítá se s maximální frekvencí 4,5 GHz. Procesor využívá 20MB cache a jeho hodnota TDP se bude pohybovat někde kolem 28–35 W.

Intel Core Ultra 7 155H pak disponuje celkem 16 jádry (konfigurace 6+8+2) a 22 výpočetními jádry. Základní frekvence činí 3,8 GHz, nicméně boost takt lze vyšvihnout až na 4,8 GHz. K dispozici je také 24MB L3 cache. Proslýchá se, že spotřeba je nastavená na podobné rozmezí.