Už je to skoro rok, co jsme vám sdělili, že USB-C standard zvýší možnou přenosovou sílu více než dvojnásobně na 240 W. Teď přichází první kabely, které těchto rozšířených parametrů standardu využívají. „Céčkem“ by se tak mohlo začít připojovat snad všechno kromě těch nejsilnějších laptopů.

Výrobky nizozemské firmy Club3D zatím bohužel k ničemu nevyužijete. Žádné 240W nabíječky ani zařízení totiž zatím na trhu nenajdete. To se ale může změnit, první kabely jsou pro výrobce nabíječek jistě dobrým signálem, ostatně dobrý signál je to i pro výrobce zařízení.

Když jsme minulé září/september viděli, jak se budou nové kabely na krabičkách označovat, báli jsme se, zda výrobci 240W kabelů nebudou zároveň limitováni pouze na nejvyšší 40Gb rychlost přenosu. Nakonec tomu tak není a výrobci mohou parametry volně měnit.

I proto Club3D kromě metrového kabelu podporujícího 240 W na 40 Gb za sekundu nabízí i dvoumetrovou variantu s poloviční přenosovou rychlostí. Je tady dokonce ještě třetí kabel, který bude nejspíš cenově dostupnější. Ten s 240 W síly kombinuje 480Mb přenosovou rychlost.

Ani tyto nové kabely si ale zatím koupit nemůžete, je to ale jen otázka času. Třeba rychlost 40 Gb za sekundu už bez problémů přenese video v rozlišení 8K při 60 snímcích za sekundu.