Až budete v budoucnu hledat ten správný dobíjecí kabel pro svá zařízení, u USB-C bude tento úkol nejspíš výrazně jednodušší. USB Implementers Forum (USB-IF) totiž představilo nová označení kabelů s certifikací pro 60W a 240W nabíjení.

Není divu, že se USB-IF snaží o větší zákaznickou přívětivost, kvůli novému návrhu zákona EU bude nejspíš USB-C od roku 2027 nařízeným konektorem velké části elektronických zařízení.

USB-C relativně nově podporuje i 240 W síly proudu a 48 V a taková napětí asi kabelem z krabičky levných bezdrátových sluchátek prohánět nechcete, tady přichází na řadu zmíněné certifikace.

Takže ne, pokud USB-C kabely dobíjíte jen slabší mobilní telefon, tato nová označení vám asi při výběru k ničemu nebudou. Když ale budete vybírat drát pro silnější zařízení jakým může být třeba notebook, tuto značku na krabičce určitě hledat budete.

Na obalech produktů bude tak přehledně vidět, zda jsou kabely vhodné k 60W a 240W nabíjení, takže nebudete muset složitěji dohledávat, zda je drát vhodný přímo pro vaše použití.

Jak přesně budou označení pro 60W certifikaci vypadat, zatím nevíme, USB-IF ale poskytnulo značky certifikací pro 240W nabíjení a USB4 kabely, které můžete vidět výše.