Na Black Friday zaslal Elon Musk svým zaměstnancům e-mail, který rozhodně nešetří výrazy obav. Musk v něm jasně upozorňuje, že pokud se nevylepší produkce motorů Raptor, společnost riskuje bankrot. E-mail uniknul na několika zahraničních webech.

Motory Raptor jsou nedílnou součástí úsilí společnosti o nový typ orbitálních i meziplanetárních výprav raketou Starship. Ta zažila první úspěšný test při letu do 10 kilometrů v první polovině roku.

Právě tato raketa má být součástí velkého množství startů příští rok. Na orbitu má vynášet nové modely Starlink satelitů a vyhrála také smlouvu o dovozu lidí na Měsíc.

Musk mluví příští rok o startu každé dva týdny a produkce motorů Raptor má být to, co tento plán drží nazpátek. Problémy se prohloubily potom, co společnost nedávno opustili dva členové vedení, z nichž jeden měl na starost produkci zmíněných motorů.

„Chtěl jsem si tento víkend vzít volno, byl by to můj první volný víkend po dlouhé době. Místo toho budu celou dobu stát na lince produkce Raptorů,“ napsal Musk. Žádá také, aby se do práce vrátili všichni zaměstnanci, kteří neřeší žádné kritické rodinné problémy nebo se do práce fyzicky nemohou dostat.

Kritický je nejspíš hlavně projekt satelitního internetu Starlink. K vynesení satelitů druhé – konkurenceschopné – verze nemá současná raketa Falcon dostatek síly, vývoj Starshipu je tak pro tento směr klíčový.

Na e-mail Musk reagoval na Twitteru s tím, že je bankrot nepravděpodobný. Pokud ale podle něj přijde globální recese, zatímco SpaceX stále ztrácí miliony na Starship a Starlink, je možný.