Blue Origin prohrálo svůj soudní spor proti NASA. Tvrdilo, že zařadit do projektu lunárního modulu pouze jednu firmu je neférové. Peníze na své navrhované řešení dostalo pouze SpaceX.

Finální rozhodnutí nakonec ukončilo snažení Blue Origin dosáhnout financování svého řešení přistávacího modulu, který lidstvo vrátí na povrch Měsíce. Odůvodnění rozsudku ještě nebylo publikováno, stane se tak až 14. listopadu/novembera.

NASA na svém lunárním programu Artemis spolupracuje s více firmami, pro konstrukci a dopravu lidmi osazeného modulu na Měsíc ale překvapivě vybrala pouze jednoho uchazeče.

Šlo především o finance, zatímco NASA po americké vládě na projekt žádala 3,2 miliardy dolarů, dostala zhruba jen čtvrtinu, konkrétně 850 milionů dolarů.

Zřejmě právě kvůli nedostatku peněz agentura nevybrala pro případ neúspěchu jednoho z projektů dva uchazeče, ale pouze toho nejlevnějšího. SpaceX se svou Starship požadovalo pouze 2,9 miliardy dolarů. To je výrazně méně než 5,8 miliardy dolarů, které chtělo Blue Origin.

Od chvíle, kdy společnost nedostala smlouvu, protestovala kdekoli to bylo možné, aby rozhodnutí zneplatnila; neúspěšně. Soudní rozhodnutí v její neprospěch je ale definitivním zamítnutím jejího pokusu.

NASA již řekla, že se nebrání spolupráce s dalšími firmami na podobném projektu, zřejmě ale všechno závisí na penězích, a ty zřejmě agentura v potřebném množství brzy nedostane.

Žádosti Blue Origin také nutily NASA pozastavit smlouvu se SpaceX, která konkurz vyhrála. Tímto rozhodnutím bude pozastavení ukončeno, společnost na svém plavidle ale pracovala i v době pozastavení.

Jeff Bezos na Twitteru rozsudek okomentoval takto: „Není to rozhodnutí, které jsme chtěli, respektujeme ale rozsudek a přejeme s programem zdar NASA i SpaceX.“

Šéf SpaceX, Elon Musk si v reakci na výsledek soudu z Blue Origin vystřelil.