Po delší době se objevují další podrobnosti týkající se vlajkového modelu příští generace desktopových grafických karet od Nvidie. V posledních týdnech se debatovalo především o takzvaném SUPER refreshi řady RTX 40, jenž bude obsahovat tři nové karty a dorazí během technologického veletrhu CES 2024, nicméně před pár dny vyplavala na povrch klíčová informace o grafice, která by se mohla nazývat RTX 5090.

O konkrétním označení dosud nepadla zmínka, mezi leakery a zpravodajskými servery se proto nástupci dnešní RTX 4090 (popřípadě RTX 4090 Ti?) říká pouze TOP model série RTX 50. Ta by měla pod kódovým označením Ada-Next s architekturou Blackwell dostat na trh někdy v roce 2025 (popřípadě na samém konci roku 2024).

Dříve se objevovaly spekulace, že tahoun nadcházející generace spotřebitelských GPU obdrží 512bitovou sběrnici, což by při použití rychlé paměťové technologie GDDR7 mohlo vystřelit maximální hodnotu propustnosti až nad hranici 2 TB/s. Poslední informace, pocházející od renomovaného leakera vystupujícího pod jménem kopite7kimi, však nasvědčují tomu, že takovou nám radost Nvidia nakonec spíš neudělá.

Vše aktuálně nasvědčuje tomu, že RTX 5090 nebo jak se bude nová karta jmenovat, skončí s 384bitovou sběrnicí. Pakliže se tak doopravdy stane, sběrnice se nedočká rozšíření oproti aktuálnímu vlajkovému modelu RTX 4090. V důsledku rychlejších paměťových čipů ale bude možné propustnost vytlačit na něco okolo 1,5 TB/s, což rozhodně není špatné.

Výskyt 512bitové sběrnice u některého z budoucích modelů ale přímo zavrhnut nebyl, a je tudíž možné, že s ní překvapí ještě výkonnější model, o kterém dosud nebyly zmínky. Do vydání nové generace GPU přece jen zbývá ještě dostatek času na to, aby se uvnitř zeleného týmu několikrát změnily plány.

Kopite7kimi také v dalším příspěvku naznačil, že RTX 5090/5080 FE budou vypadat podobně jako dosud nevydaná RTX 4090 Ti, kterou jsme viděli na několika uniklých snímcích. Naposledy jsme vás o ní informovali v tomto článku, kde je srovnána s předešlým Titan RTX modelem.