Nejprve se předpokládalo, že Nvidia přijde s novou generací grafických karet pro hráče již někdy v příštím roce, avšak poté, co server Hardwareluxx koncem června zveřejnil harmonogram zeleného týmu, se zjistilo, že si počkáme ještě o rok déle. Nástupce současné řady Ada Lovelace, který se má nazývat „Ada-Next“, má přijít až v roce 2025.

Postupně se už začalo hovořit také o tom, co od nových grafických karet můžeme očekávat. Předpokládá se, že vydání až za dva roky dá Nvidii dostatek času na to, aby se svými čipy přešla na lepší výrobní proces. Ten by nejen zvýšil hrubý výkon, ale posunul by na vyšší úroveň už tak velice slušnou energetickou efektivitu.

Co se týče aktuální generace Ada Lovelace, bezesporu nejzajímavějším modelem byla karta RTX 4090. Ta sice nese obří cenovku a cílí na tu nejnáročnější sortu uživatelů, ale ve srovnání s předchůdkyní přináší nejvýraznější zlepšení. TOP model série bude pravděpodobně nejzajímavější i v případě Ada-Next, jak nově odhaluje renomovaný insider kopite7kimi. Ten je ve světě leaků týkajících se Nvidia GPU snad nejznámějším jménem, neboť pravidelně přináší důvěryhodné informace o chystaných modelech.

Kopite7kimi tentokrát na Twitteru prohlásil, že vlajková loď nadcházející generace grafických karet pro hráče (RTX 5090?) obdrží 512bitové rozhraní sběrnice. To bude dosud nejvíc, co jsme u tohoto typu karet mohli spatřit. V praxi to znamená, že bychom se mohli setkat se 32GB pamětí. Pokud by navíc Nvidia využila paměťové moduly typu GDDR7 se 32gigabitovou rychlostí, jejichž vývoj mimochodem nedávno ohlásil Samsung, propustnost by dosahovala hodnoty 2 048 GB/s. To by představovalo dvojnásobný nárůst ve srovnání se současnou RTX 4090, která s GDDR6X pamětí a 384bitovou sběrnicí nabízí propustnost lehce nad 1 TB/s.

Jak jsme již dříve uváděli, paměti typu GDDR7 budou do provozu nejspíš uvedeny až koncem roku 2024, popřípadě až v roce 2025. Momentálně zatím není vůbec jasné, zda je Nvidia do nové generace nasadí, anebo zůstane u současné technologie GDDR6X. Server Wccftech nicméně poznamenává, že i s 24gigabitovými paměťovými moduly typu GDDR6X by bylo možné dosáhnout propustnosti 1,5 TB/s, což by i tak představovalo krásný, 50% nárůst oproti RTX 4090.