Rodinka desktopových grafických karet založených na architektuře Ada Lovelace je až na určité nevyřešené otázky téměř kompletní. Během nadcházejícího technologického veletrhu CES 2024 debutují „doplňkové“ modely s označením SUPER, které přinesou vyšší počet CUDA jader a místy také kapacitnější VRAM. Co ale stále není k dispozici, a není vůbec jasné, zda někdy bude, je TOP model RTX 4090 Ti.

Jako vlajková loď generace RTX 40 je považována karta RTX 4090. Nvidia nicméně měla v přípravě také model RTX 4090 Ti s ještě vyšším počtem CUDA jader a naprosto obří spotřebou. Aby bylo možné se vypořádat s odvodem tepla, měla karta vyfasovat masivní chladič, na který jsme se už mohli párkrát podívat díky někdejším únikům. Teď se RTX 4090 Ti, popřípadě Titan Ada, objevuje na fotografii znovu.

Snímek zobrazený níže byl prvně zveřejněn uživatelem „gamer2live“ na platformě Reddit, avšak příspěvek později zmizel. Zahraničním redakcím (kupříkladu Videocardz) se každopádně povedlo k fotografii dostat i přesto, a tudíž vám ji můžeme ukázat i my. RTX 4090 Ti je na ní srovnána s kartou Titan RTX z předešlé generace, která oproti ní vypadá jako škvrně.

RTX 4090 Ti, jež disponuje čtyřslotovým chladičem, autor původního příspěvku údajně obdržel od zaměstnance samotné společnosti Nvidia. Informace je ale poměrně těžko uvěřitelná – přece jenom, proč by pracovníci zeleného týmu rozdávali nevydané grafické karty, ještě navíc tohoto rázu, náhodným lidem. Server Videocardz poznamenal, že gamer2live slíbil přísun dodatečných informací.

Kdybych byl donucen si vsadit, přiklonil bych se k názoru, že se RTX 4090 Ti nikdy nedostane na pulty obchodů. Je otázka, kolik uživatelů by tuto kartu skutečně využilo, když už existuje RTX 4090, která pracuje s relativně přijatelnou spotřebou a přitom nabízí parádní výkon.