AKTUALIZACE

Sociální síť Threads se dnes oficiálně spustila v České republice a dalších evropských zemích. Stalo se tak více než pět měsíců po prvotním otevření dveří v zahraničních státech. U nás platforma dříve nefungovala kvůli zdejším regulacím, klíčovou roli hrály zejména obavy ve spojitosti s Aktem o digitálních trzích (Digital Markets Act, DMA).

PŮVODNÍ ZNĚNÍ 

Sociální platforma Threads do Evropy přijde už příští týden, potvrdila společnost Meta. Oznámení konkrétního data nepřichází dlouho po zprávě listu The Wall Street Journal, v níž stálo, že se konkurence pro X spustí ještě tento měsíc.

Síť Threads byla poprvé spuštěna začátkem letních prázdnin, ale kvůli zdejším regulacím nebyla nikdy oficiálně dostupná v Evropských zemích. Uživatelé si sice našli způsoby, jak zde službu používat, ale Meta je později odstřihla úplně. Aktuálně je tak pouze možné brouzdat feedem v mobilní aplikaci a dostat se ke zveřejněným příspěvkům pomocí odkazu.

Threads bude v České republice a dalších státech spuštěno ve čtvrtek 14. prosince. Na Instagramu si mezitím můžete užít easter eggu v podobě pomyslného vstupního lístku, který si lze vyzvednout po napsání slova „ticket“ do vyhledávacího pole. Jakmile se k němu dostanete, můžete stisknout tlačítko „Připomenout“, aby vám zpřístupnění platformy neuniklo. Na oficiálním webu Threads byl pak spuštěn odpočet.

Spuštění Threads se v Evropě odložilo zejména kvůli nejasnostem ve spojitosti s Aktem o digitálních trzích (Digital Markets Act, DMA), jenž vzešel z Evropské unie. V současné době se neví, jakým způsobem se Meta s legislativou vypořádala. Zda bude evropská verze Threads nějak odlišná od té, která je k dispozici pro zbytek světa, se teprve dozvíme.