Čínští výrobci telefonů Oppo a OnePlus mají problém. Byli nuceni pozastavit prodeje svých zařízení. Tomu přecházela žaloba ze strany finské telekomunikační společnosti Nokia. Ta výrobce nařknula ze zpracovávání signálů 5G a 4G z patentovaných technologií, ke kterým neměli zaplacenou licenci.

Kvůli sporu rovněž zmizely mobilní telefony z nabídky na německých stránkách OnePlus. Zůstaly pouze doplňky a kryty na telefony. Stránky Oppa se ale staly až pustými a najdete na nich pouze informace o nadstavbě Androidu ColorOS a informace o samotné společnosti.

Na situaci zareagoval ředitel komunikace OnePlus Spenser Blank. Ve zprávě obviňuje Nokii za požadování nepřiměřeně vysokého poplatku za licenci na patenty. „Aktivně pracujeme s příslušnými stranami na vyřešení probíhající právní záležitosti,” říká Blank. „Prodej a marketing produktů jsou pozastaveny. OnePlus však zůstává na německém trhu a bude pokračovat ve své činnosti.

Mluvčí Oppo se k situaci vyjádřil také a stejně obviňuje Nokii z nepřiměřeně vysokého poplatku.

Oppo vytváří podle odhadů až 10 % svých zisků jen v Německu. Každý rok se v této zemi prodá ročně kolem 2 milionů smartphonů od Oppa.

Finský telekomunikační gigant kvůli patentovému sporu nezažaloval pobočky výrobců pouze v Německu. Nokia kvůli stejnému problému zažalovala také Vivo a Realme ve Francii, Finsku, Nizozemsku, Španělsku, Švédsku a Velké Británii.