Po řadě spekulacích o designu nové řady iPhonů máme k dispozici první rendery, které nejsou fanouškovské a mají odrážet skutečný vzhled chystaného modelu iPhone 15 Pro. Stojí za nimi 3D umělec Ian Zelbo, jenž své výtvory poskytl serveru 9TO5Mac.

Potvrzuje se spousta detailů, s nimiž dříve přišlo vícero leakerů a dalších osob dobře informovaných o dění ve společnosti Apple. Na první pohled snad nejvýraznější změnou bude upuštění od Lightning portu a přechod k USB-C, který bude na trhu EU od roku 2024 povinným standardem pro všechny smartphony a jejich příslušenství.

K USB-C portu použitému v další generaci iPhonů se ale váže jedna potenciální nepříjemnost. Traduje se, že Apple bude využívat speciální obvodovou desku, jež umožní omezení způsobu, jakým bude iPhone skrze USB-C komunikovat s připojeným zařízením. Pro nás spotřebitele to tak může teoreticky znamenat, že se iPhony 15 nebudou kamarádit s jakoukoliv nabíječkou nebo jinými periferiemi.

Další změnou oproti minulé generaci bude zakřivení okrajů, které se bude týkat jak skla, tak i kovových rámů telefonu. Zdroj je přesvědčen, že se bude iPhone 15 Pro podobat nově představeným zařízením od Applu, konkrétně oběma letošním MacBookům Pro a MacBooku Air s čipem M2. Prý tak bude méně náchylný k náhodným dotykům a lépe nám sedne do ruky.

V Applu byla možná učiněna i určitá vylepšení v oblasti kamer a jejich senzorů. Nasvědčuje tomu silnější výstupek obsahující fotoaparáty. Zvětšit se měla i velikost čoček, jejich rozložení ale zůstane totožné.

Určité rozdíly najdeme i na bočních stranách. Týkají se tlačítek, o nichž se říkalo, že nebudou fyzicky mačkatelná, ale spíše půjde o jakési dotykové plochy. Z renderů jejich provedení bohužel není jasně patrné. Zato u přepínače ztlumení zvuku je jasné, že má menší a kulatější tvar.

Snímky designér vytvořil na základě modelů, které sama společnost Apple poskytla čínské továrně. Toto je u cupertinského giganta zcela běžný postup – rendery posílá výrobcům do Asie, aby mohli s předstihem připravit pouzdra pro nové telefony. S nejvyšší pravděpodobností jsou tedy vytvořené obrázky přesné, protože by pro návrháře pouzder bylo zbytečně složité, kdyby obdrželi nepřesné modely.