Technologická společnost Nvidia se intenzivně soustředí na udržení své pozice na čínském trhu s AI čipy, přizpůsobujíc se nejnovějším americkým exportním omezením. V reakci na tato omezení, prvně oznámená vládou Spojených států amerických už v loňském roce, vyvinula Nvidia tři nové AI čipy speciálně pro Čínu. Tato omezení měla zabránit exportu počítačových čipů určených pro superpočítače a aplikace umělé inteligence do Ruska a Číny z obavy, že by mohly být použity pro vojenské účely.

Důsledkem těchto omezení bylo, že Nvidia nemohla prodávat některé modely svých čipů A100 a H100 v Číně. To vedlo k návrhu nových modelů čipů A800 a H800 speciálně pro čínský trh. Nicméně, nedávné aktualizované omezení z USA stanovilo nový limit pro výpočetní výkon čipů určených k exportu do těchto zemí. Tento limit způsobil, že čipy A800 a H800, spolu s dalšími produkty zeleného týmu, včetně jejího nejvýkonnějšího spotřebitelského GPU RTX 4090, již nejsou pro export vhodné.

Existují zprávy, že kvůli těmto omezením by Nvidia mohla přijít o objednávky pokročilých čipů v Číně v hodnotě přes 5 miliard amerických dolarů (asi 115 miliard Kč). V reakci na to Nvidia chystá nové čipy určené pro čínský trh – HGX H20, L20 a L2, informovala společnost SemiAnalysis. Ačkoliv je model H20 považován za nejvýkonnější z těchto tří, ani on nepřekračuje nový výkonnostní limit stanovený exportními pravidly USA.

Toto omezení znamená, že zákazníci, kteří tyto čipy používají pro AI nástroje, budou možná potřebovat více jednotek pro dosažení požadovaného výkonu, než kdyby měli k dispozici modely s lepšími specifikacemi.