Nvidia se rozhodla odkrýt karty a nevěšet svým zákazníkům bulíky na nos. Pokud si v letošním roce budete chtít koupit novou grafickou kartu GeForce RTX, musíte se připravit na to, že to bude obtížné. Tyto grafiky jsou totiž extrémně nedostupné. Existuje navíc mnoho náznaků, že se situace v příštím roce nezlepší.

Colette Kress, finanční ředitelka Nvidie, při hovoru s investory vysvětlila, že problémy s dostupností nových grafických karet budou po většinu letošního roku.

„Celková poptávka zůstává velmi vysoká a nadále převyšuje nabídku, zatímco zásoby zůstávají poměrně slabé. Očekáváme, že poptávka bude nadále převyšovat nabídku po většinu letošního roku. Věříme, že budeme mít dostatečné zásoby, abychom zaručili zvýšení finančních výsledků po prvním čtvrtletí (fiskálního roku, poz. redakce),“ dodává Kress.

Tržby Nvidie mají v aktuálním čtvrtletí pravděpodobně překročit dříve předpokládaných 5,30 miliardy dolarů. Období končí 2. 5. 2021. I přes nedostatek kusů bylo vydání grafických karet postavených na architektuře Ampere úspěšné. Společnost uvádí, že Ampere byla v prvních šesti měsících u uživatelů Steamu dvakrát populárnější než architektura Turing. To má dokládat, jak velká poptávka po GeForce RTX 3000 mezi hráči je. Na poptávce se ovšem podílejí také těžaři kryptoměn.

Pokud se prognózy Nvidie potvrdí, měla by být na začátku roku 2022 mnohem lepší dostupnost nových grafických karet. Dá se očekávat, že ve stejné době to bude lepší i s konzolemi PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Těch se také dotkl nedostatek komponentů, zejména polovodičů. Tchajwanská společnost Foxconn zveřejnila nedávno podobnou zprávu. Očekává, že celosvětový nedostatek počítačových čipů může trvat až do druhého čtvrtletí roku 2022.

Společnost Microsoft a Sony tyto informace také potvrzují a očekávají, že v letošním roce to se zásobami nové generace konzolí (Xbox Series X/S a PlayStation 5) nebude o moc lepší.

Nvidie bojuje s dodávkami karet řady 3000, které jsou velmi omezené. Část problémů se snaží vyřešit obnovem dodávky starších modelů: RTX 2060 a GTX 1050 Ti. Nedávno se spekulovalo i o návratu GTX 1080 Ti.