Microsoft nedávno ohlásil nový Windows 11 SE spolu se Surface Laptop SE, obě novinky by mohly vyhovovat školám, žákům a studentům, přičemž nový notebook se pyšní příjemnou cenou.

WINDOWS 11 SE

Nejnovější snaha Microsoftu o napodobení úspěšného Chrome OS se nazývá Windows 11 SE. Systém by měl být díky své jednoduchosti oblíbený především mezi žáky, studenty a učiteli, přičemž největšího úspěchu by se měl dočkat na základních a středních školách.

Nový systém by měl být jednodušší než standardní Windows 11, bude optimalizovaný i pro situace bez připojení k internetu. Hlavní programy ze sady Office, tedy Word, Excel, PowerPoint, OneNote a OneDrive, by měly fungovat offline s Microsoft 365 licencí. OneDrive bude automaticky ukládat soubory přímo do zařízení, aby byla dostupná i bez připojení a jakmile žák bude znova ve škole, data se synchronizují.

SURFACE LAPTOP SE

Surface Laptop SE, podobně jako nový Windows, by měl být užitečný především ve školním prostředí. Za poměrně přijatelnou cenu, která činí 250 dolarů (okolo 5500 Kč), nám může nabídnout poměrně slušný hardware.

Nový notebook bude poháněn procesorem Intel Celeron N4020 nebo N4120 a bude disponovat 4-8 GB operační paměti. Úložiště eMMC bude dostupné ve dvou variantách – 64 nebo 128 GB. Příslušenství k němu budete moci připojit přes USB-C, USB-A a sluchátka přes 3,5 mm jack. Budete se moci připojit k Wi-Fi, podpora Bluetooth 5.0 taktéž nechybí.

Velikost displeje bude pouhých 11,6 palců a obraz bude v rozlišení 1366 x 768. Jako u většiny notebooku se nad displejem nachází kamera (720p). Surface Laptop SE samozřejmě disponuje i stereo reproduktory a mikrofonem. Pro práci ve škole je důležitá také baterie – vydrží 16 hodin na jedno nabití. Nechybí ani čip TPM 2.0.