Teprve před pár dny byly oficiálně odhaleny specifikace telefonu Honor Magic5 Lite, jehož nabušenější sourozenci budou odhaleni v rámci prezentace na MWC 2023. Nic mu ale evidentně nebránilo v tom, aby hned zabodoval. Tento smartphone nyní slaví první místo v žebříčku DxOMark jakožto telefon s nejlepší baterií.

Testeři se zaměřili na vícero aspektů. Baterie prošla jak simulací běžného používání, tak i používání v terénu. Pochopitelně nechyběla ani zkouška nabíjení a kalibrování. Závěrem testů bylo, že Honor Magic5 Lite dokáže vydržet na jedno nabití až tři dny při středně náročné aktivitě svého uživatele.

„Baterie telefonu HONOR Magic5 Lite si během našich testů autonomie vedla pozoruhodně dobře a při střídmém používání vydržela 74 hodin. Kromě toho byl vybíjecí proud zařízení ve všech případech použití velmi nízký, což svědčí o inženýrském úsilí, které bylo vynaloženo na optimalizaci výkonu,“ popisuje Olivier Simon, ředitel oddělení baterií ve společnosti DxOMark.

Baterie jako taková se chlubí kapacitou 5 100 mAh a lze ji dobíjet 40W výkonem. Díky speciálnímu uspořádání PCB se navíc povedlo snížit její tloušťku. V tiskové zprávě výrobce vysvětluje, že Honor Magic5 Lite využívá vysoce pevnou hliníkovou slitinu pro desky středního rámečku. Projít měla desítkami tisíc testů, včetně odolnosti vůči pádu či nárazu.

Pracovalo se i na softwarové stránce. Mezi užitečné funkce pečující o výdrž a životnost baterie patří například správa inteligentního využití procesů, která kombinuje využívání velkých výkonných jader CPU a těch menších efektivních. Operační systém se soustředí i na to, aby aplikace spuštěné na pozadí zbytečně mobil nevybíjely, a tak je dle potřeby může zmrazit. Nechybí ani chytrý výběr sítě 4G/5G dle potřeb uživatele nebo automatická detekce problémů se spotřebou energie.

Telefon Honor Magic5 Lite láká na přívětivou cenovku (ve Francii 379 eur, tedy asi 9 000 korun v přepočtu) a kvalitní displej. Ten se chlubí rozlišením FullHD+ a 120Hz obnovovací frekvencí. Zadní strana je pak osazená 64Mpx hlavním fotoaparátem, 5Mpx ultra širokoúhlou kamerou a 2Mpx makro snímačem. Vícero detailů si můžete přečíst v samostatném článku.