Brzy snad nebude aplikace, ve které by se neobjevil alespoň jeden prvek postavený na umělé inteligenci. AI mánie zasáhla snad všechny technologické společnosti a mezi nimi se již dlouho pohybuje Google, který neustále přináší zajímavá softwarová řešení využívající moderních možností.

Nedávno jsme vás informovali o masivním vylepšení Asistenta, jenž bude nově schopen řešit podobné úkoly jako člověk. Prakticky bude vaše virtuální sekretářka. Nicméně, s jeho dostupností to možná bude složitější.

Google Asistent napojený na generativní nástroj Google Bard se již nyní dostal k hrstce vyvolených jako experimentální funkce, širší rozšíření na zařízení s Androidem a iOS pak bylo slíbeno do několika měsíců. Jak ale nyní píše portál 9to5Google, je pravděpodobné, že funkce bude zpočátku omezena pouze na majitele určitých chytrých telefonů.

Nikoho asi moc nepřekvapí, když řekneme, že se má Asistent s podporou AI nejprve dostat k uživatelům telefonů Pixel, které vyrábí sám Google. Novinka prý bude fungovat na modelech řady 6 a novějších. Kromě nich by podporu mohly ve stejnou dobu obdržet také smartphony nadcházející vlajkové řady Galaxy S24 od Samsungu, jejíž debut se očekává v lednu příštího roku. Google také plánuje do seznamu kompatibilních zařízení zahrnout letošní generaci Galaxy S23.

Co se týče posloupnosti, nejprve dostane podporu čerstvě vydaná řada Pixel 8, a to ještě v letošním roce. Začátkem příštího roku se dočkají vlastníci Galaxy S24 a později přijde řada na majitele zbylých zmíněných zařízení. Jak to bude s telefony od dalších výrobců, zatím není úplně jasné.