Dříve jsme vás informovali o tom, že AMD nevydalo ovladače pro starší grafické karty už déle než dva měsíce. Frank Azor, hlavní architekt herních řešení v této společnosti, však uživatele ujistil, že se na modely Radeon RX 6000 nezapomnělo a ovladače vyjdou do dvou týdnů. To se nyní také stalo, ale je otázka, zda je to vlastně vůbec dobře.

AMD sice konečně vydalo aktualizaci na verzi Adrenalil 23.2.1, které jsou určeny jak pro novou generaci GPU, tak pro tu starší, ale spoustě uživatelů to spíš vyvolalo problémy. Jak vícero majitelů karet pro AMD hlásí napříč internetem, update ovladačů jim doslova rozbil systém, a tak museli provést čistou instalaci.

Je pravděpodobné, že nejde jen o partičku trollů na Twitteru. Ačkoliv tam se problém začal rozebírat snad vůbec nejdřív, další uživatelé se přidávají třeba na fóru německého serveru ComputerBase. Před aktualizací varuje skrze svůj oficiální účet i společnost CapFrameX, která se zabývá vývojem softwaru pro monitorování herního výkonu.

V jednom z příspěvků uvedla, že ovladače nejspíš mění nastavení v BIOSu a postiženým uživatelům radí, aby zbrkle neprováděli čistou instalaci systému, ale nejprve si patřičně zkontrolovali možnosti spouštění. Stejně tak doporučuje použití programu pro odinstalování ovladačů (DDU) k rollbacku na starší verzi.

Podle oficiálních informací mají nové ovladače za cíl přidat podporu remaku Dead Space a titulu Forspoken. Součástí jsou i optimalizace dalších her a jiná vylepšení.