Začátkem listopadu vydalo AMD novou řadu grafických karet, které jsou postaveny na architektuře RDNA 3. Od té doby se staly jeho prioritou, a to jak z marketingového hlediska, tak i třeba s ohledem na softwarovou podporu. Jde přitom o zcela logickou věc, jež společnosti pochopitelně nemůže být vůbec vyčítána. Tedy až do chvíle, kdy se zamyslíme nad tím, zda AMD náhodou trochu nezanedbává starší řadu.

Poslední aktualizace ovladačů byly soustředěny na nové grafiky, což jejich majitelé rozhodně uvítali, protože řešily například problémy s příliš vysokou spotřebou při nenáročných aktivitách, jako je třeba sledování videí na YouTube. Zde se opět nejedná o nic špatného – AMD řeší problémy s novými grafikami, aby měli uživatelé co nejpříjemnější zážitky ze svého nového, poměrně drahého produktu. Ovladače pro starší, ale přesto stále hojně používanou řadu Radeon RX 6000 však vyšly naposledy před bezmála dvěma měsíci a posledních několik updatů bylo exkluzivních pro novou generaci.

Majitelé karet Radeon RX 6000 mohou momentálně využívat nejnovější verzi ovladačů Adrenalin (22.11.2), jež vyšla 1. prosince loňského roku. Od té doby byla vydána ještě čtveřice dalších ovladačů, z níž ale mohou benefitovat pouze vlastníci karet Radeon RX 7000.

Když nevychází nové ovladače, hráči se staršími modely grafických karet mají tu nevýhodu, že nové tituly nemusí na jejich počítači běžet úplně dokonale. AMD sice od prosince přidalo podporu očekávaných titulů, jako je The Callisto Protocol, Forspoken, Need For Speed Unbound nebo next-gen update Zaklínače 3, ale pokud bude tento trend v zanedbávání ovladačů pokračovat, je opravdu možné, že optimalizace některých titulů bude dodána pozdě, nebo vůbec.