Nedávné rozšíření amerických sankcí mělo za následek zákaz dovozu dalšího počítačového hardwaru do Číny. USA se obávají, že by zejména grafické karty s vysokým výpočetním výkonem mohly být zneužity k trénování pokročilých AI modelů pro vojenské účely. Klíčový hráč v GPU segmentu, Nvidia, se však rozhodně nenechá obrat o zisk. Restrikce jí sice zakázaly v Číně nabízet moderní superčip H800 – pomalejší alternativu pro déle zakázaný H100 – ale už delší dobu se pracuje na náhradě.

Začátkem listopadu Nvidia odhalila tři nové grafické čipy určené pro Čínu, mezi nimiž byl k vidění také model zvaný HGX H20. Ten využívá stejné architektury Hopper jako GPU H100, ale nabízí o něco horší výkon, aby se vešel do limitu stanoveného Spojenými státy.

Jeho vydání bylo původně plánováno na konec loňského roku, ale jak ještě ke konci listopadu informovala agentura Reuters, příchod na trh se měl zpozdit a proběhne až někdy v letošním roce. Teď už konečně máme detaily o tom, kdy se HGX H20 dostane do výroby – dle čínského serveru MyDrivers se Nvidia chystá zahájit sériovou produkci až ve druhém kvartálu letošního roku.

Jak jsme již zmínili, superčip HGX H20 je vyvinut tak, aby byl plně v souladu s exportními omezeními. Co se specifikací týče, náhrada za H100 sází na 96GB paměť s rychlostí až 4 TB/s. Jako výpočetní výkon FP8 je uváděna hodnota 296 TFLOPS, ve formátu FP16 se pak bavíme o 148 TFLOPS. Původní H100 je podle všeho 6,68x rychlejší než nadcházející alternativní řešení.

Nvidia nedávno v Číně představila herní grafickou kartu RTX 4090 D, která nahrazuje zakázanou RTX 4090.