Informace pocházejí od důvěryhodného zdroje.

Apple by rád své mobily a chytré hodinky naučil rozpoznávat autonehody. Informoval o tom list The Wall Street Journal. Apple Watch a iPhony by tuto funkci měly dostat do vínku v rámci aktualizace operačního systému někdy v příštím roce. Základem systému jsou údaje z akcelerometru a dalších senzorů uvnitř hodinek, respektive mobilu, a samozřejmě algoritmus, který dokáže tato data správně vyhodnotit. 

Systém je ve vývoji už několik let, teď jej Apple testuje a zpřesňuje na základě anonymních dat poskytnutých uživateli iPhonů a Apple Watch. Podle WSJ se tímto způsobem Applu podařilo identifikovat na 10 milionů potenciálních autonehod a z toho v 50 tisících případech skutečně následoval telefonát na tísňovou linku. Pokud se vše podaří dotáhnout do konce, tak by na tísňovou linku mohl v případě nehody zavolat iPhone automaticky. 

Je to sice zajímavá funkce, ale o úplnou novinku se nejedná. Telefony Pixel 3 a 4 od Googlu dokáží v případě autonehody automaticky zavolat pomoc přes aplikaci Personal Safety a podobný systém nabízejí i některé automobilky, například americká GM. Zmínit musíme také hodinky Apple Watch 4. generace, která využívají senzory k detekci pádu. Pokud do určité doby nezareagujete na výzvu, vyšlou zprávu SOS.