Finská společnost HMD Global koncem letošního února avizovala, že přesune část výroby smartphonů vydaných pod značkou Nokia do Evropy. Ačkoliv se v té době teprve rozhodovalo, který konkrétní stát bude poctěn přítomností montážní linky právě pro tyhle telefony – ve hře podle všeho bylo i Česko – nyní už je známo, že jde o Maďarsko. Na počest zahájení výroby na půdě EU vydává HMD Global nové zařízení, jímž je nadstandardně odolný telefon Nokia XR21 Limited Edition.

Tentokrát se bavíme o vskutku zajímavém kousku. Nejenže totiž nabízí stupeň krytí IP69K, jenž zajišťuje nejvyšší možnou ochranu proti prachu a vysokotlakému proudu vody, ale rovněž splňuje vojenský standard MIL-STD-810H.

„Nokia XR21 Limited Edition je vyrobena s ohledem na životní prostředí a využívá pevné materiály a vnitřní šasi ze 100% recyklovaného hliníku. Má certifikaci odolnosti na vojenské úrovni a je testován na nejvyšší úrovni, aby byla zajištěna její odolnost proti vodě, prachu, pádům a extrémním teplotám,“ komentuje výrobce bytelnou konstrukci telefonu.

Co se týče designu, navzdory pokročilým ochranným vrstvám zařízení zdaleka nepřipomíná ultra odolné čínské telefony, které jsou mnohými považovány za zcela nevkusné. Naopak – pyšní se elegantním designem v exkluzivní šedé barvě s označením Frosted Platinum. V levém horním rohu zad najdeme obdélníkový kamerový modul se dvěma snímači (64Mpx hlavním s AI funkcemi a 8Mpx ultra širokoúhlým) a bleskem.

Přední strana telefonu je osazená 6,49palcovou obrazovkou, která je chráněná odolným sklem Gorilla Glass Victus společnosti Corning. Využíván je IPS LCD panel se 120Hz frekvencí, rozlišením FullHD+ a maximálním jasem 550 nitů. Pod kapotou mobilu najdeme procesor Qualcomm Snapdragon 695 5G a 4 800mAh baterii s podporou 33W dobíjení.

Nokia XR21 Limited Edition dostala cenu 699 eur, což je v přepočtu 17 100 Kč. To je vzhledem k některým specifikacím, například procesoru či displeji, docela ambiciózní částka, ale nesmíme zapomínat na onu zvýšenou odolnost. Klíčový je také fakt, že bylo vyrobeno pouze 50 kusů tohoto smartphonu, přičemž jen 30 z nich bude k dostání prostřednictvím oficiálního Nokia e-shopu.

Portál GSMArena poznamenává, že později bude k dispozici také standardní Nokia XR21 v černé barvě, a to s cenou 649 eur (15 900 Kč v přepočtu).