Málokdy se stává, aby se chytré telefony vyráběly mimo asijské země. Dokonce i společnosti, které vznikly na druhém konci světa, si nechávají svá zařízení nejčastěji sestavovat například v Číně, kde je to zkrátka levnější. Příkladem pro ostatní se ale chce stát finská firma HMD Global, která momentálně stojí za všemi vydávanými zařízeními Nokia. Výrobu 5G smartphonů totiž ještě letos přesune do Evropy.

Jeden z hlavních důvodů pro tento krok je snad jasný. Společnost si je vědoma toho, že zákazníci rádi nakupují zboží lokální výroby, ať už je přitom důvod jakýkoli. Může jít třeba o podporu ekonomiky své země, ale svou roli také mnohdy hrají i obavy o bezpečnost a soukromí, což je často diskutované téma v souvislosti jak v souvislosti s čínskými zařízeními, tak i v tamní krajině provozovanými službami.

Výrobce smartphonů si od přesunu do Evropy rovněž slibuje snížení uhlíkové stopy. Je ale přesvědčen, že není dobré ukončit výrobu zařízení v zemích dalších kontinentů, a to z důvodu, že významná část poptávky pochází právě od tamních zákazníků.

„Nemělo by smysl vyrábět všechny naše telefony v Evropě, protože všechny naše trhy a zákazníci nejsou v Evropě. Z hlediska udržitelnosti je nejlepší nechat výrobu v těch oblastech, kde jsou spotřebitelé,uvedl na tiskovém brífinku marketingový ředitel HMD Global Lars Silberbauer.

HMD Global už má v Evropě svá datová centra, konkrétně zde fungují už čtyři roky. Byť to jistě mělo vícero důvodů, společnost je sem přesunula i proto, aby vyhověla nejrůznějším předpisům Evropské unie o ochraně osobních údajů (například GDPR).

„Tím, že jsme se vydali touto cestou a přenesli výrobu do Evropy, chceme zajistit, aby rozhodující část vývoje zařízení probíhala v Evropě a v rámci evropských právních předpisů, což je pro mnoho našich zákazníků velice důležité,“ popisuje Silberbauer.

I přesto ale zatím není jasné, který z evropských států bude mít tu čest s výrobou smartphonů Nokia. Zcela logicky se nabízí otázka, zda HMD Global nezůstane u Finska, kde má své sídlo, ale Silberbauer zatím odmítl cokoliv blíže prozradit. V cestě mu stojí bezpečnostní obavy.

Ačkoliv chce HMD Global začít vyrábět své produkty i v Evropě, zdaleka to neznamená, že rozváže vztahy se svými současnými asijskými partnery. Minimálně s některými z nich bude nadále úzce spolupracovat.

Silberbauer vysvětlil, že vše je nutné brát hezky kok za krokem. Momentálně má společnost vizi, že partner v Číně shromáždí materiály a provede počáteční zabezpečení a teprve poté budou odeslány do Evropy, kde se dokončí montáž, provede se kalibrace, kontrola bezpečnosti a náležité testy.

HMD Global začne s evropskou výrobou už ve třetím kvartálu letošního roku.