O patici LGA 1851, kterou už má Intel nachystanou pro řadu Arrow Lake, jež vyjde v příštím roce, už známe několik detailů. Proslýchá se, že bude podporována až do roku 2026, což znamená, že by mohla spolupracovat s celkově třemi generacemi procesorů od Intelu. Po konstrukční stránce pak bude disponovat o 151 více piny než aktuální LGA 1700, ale přijde s podobnými rozměry. To je ostatně důvod, proč budou některé CPU chladiče, kompatibilní s LGA 1700, využitelné i pro LGA 1851.

Příkladem tohoto jevu je například chladič Noctua NH-U12A, jehož kompatibilita s LGA 1851 je uvedena přímo na krabici, kterou vyfotil japonský server Akiba PC Hotline. Vyžadovat má totožnou sadu pro uchycení, kterou už Noctua přibaluje ke svým chladičům už od generace Alder Lake, jež debutovala v roce 2021.

Rakouská společnost, která je známá pro svá tichá a velice účinná chladicí řešení, nejčastěji zbarvená do hnědé či béžové barvy, se tak stává prvním výrobcem, jenž potvrdil kompatibilitu chladiče pro LGA 1700 s paticí LGA 1851. Na podrobnosti o podpoře dalších chladičů si budeme muset počkat, pravděpodobně budou postupně přicházet od jednotlivých výrobců.

Podrobnosti o patici LGA 1851 a procesorech generace Arrow Lake, které ji mají jako první využít (desktopové Meteor Lake byly nejspíš zrušeny) si můžete přečíst našem dřívějším článku.