Aktuální, ale i předešlá generace desktopových procesorů Intel spoléhá na patici LGA 1700, která disponuje 1 700 piny (jak napovídá samotná název). Pro sérii Arrow Lake už má modrý tým navrženou novou patici, která na tom bude rozměrově stejně, ale dostane o 151 pinů víc. To ve finále zlepší rozhraní vstupu a výstupu, ale současně se jedná o změnu k udržení kroku s konkurenčním AMD. Nyní se o LGA 1851 poodhalují další detaily.

Podle uznávaného leakera vystupujícího pod přezdívkou TLC (@leaf_hobby) bude tento socket podporován od svého vydání v roce 2024 až do roku 2026. Využívat by jej tedy nakonec měly až tři rodiny procesorů, pakliže Intel zůstane u svého ročního cyklu.

To ale samozřejmě neznamená, že každý jeden rok dostaneme zbrusu novou architekturu. Však se podívejte na Raptor Lake Refresh, který zřejmě debutuje už v příštím měsíci na akci Intel Innovation a na trh se dostane v říjnu. Jediným jeho smyslem bude mírně zvýšit výkon tím, že spotřebitelům nabídne lepší boost frekvence a kapacitnější Smart Cache (v některých případech i více jader).

Patice Intel LGA 1851 bude poprvé využita se základními deskami série 800, které budou podporovat pouze DDR5 operační paměti. Pracovat ale budou moct až s moduly DDR5-6400, zatímco současná generace podporuje maximálně DDR5-5600.

Procesory Arrow Lake, čili patnáctá generace, od níž se očekává, že LGA 1851 využije jako první, mají vyjít někdy v druhé polovině roku 2024. Dostat mají vylepšenou integrovanou grafiku Alchemist a současně potěší také vysokým nárůstem L2 cache u jader Lion Cove. Ve srovnání se současnou řadou Raptor Lake údajně přinese o 50 % více cache, tedy celkem 3 MB L2 na jádro. Součástí řady mají být procesory s konfiguracemi jader 8+16, 8+0 a 6+8.

Dříve uniklé benchmarky naznačily, že modely 6+8 nabídnou ve srovnání s Ralptor Lake o 21 % vyšší výkon procesoru, a dokonce dvojnásobný výkon integrované grafiky.