Není tajemstvím, že Google pracuje na tzv. chatbotech. Jde o umělou inteligenci, která je schopna s uživateli vést přirozenou konverzaci. Právě jeden z pracovníků tohoto projektu byl kvůli svým veřejným prohlášením suspendován.

Děje se tak poté, co dotyčný, Blake Lemoine, publikoval přepisy konverzace mezi ním a chatbotovým systémem LaMDA, na kterém spolupracoval. Prohlásil také, že je systém při vědomí a že se chová jako „sedmileté či osmileté dítě, které jen umí nějakou tu fyziku“.

Své závěry Lemoine sdílel s kolegy prostřednictvím Google dokumentu „Je LaMDA při vědomí?“ V tomto dokumentu se nacházela například i odpověď umělé inteligence na otázku, čeho se bojí. Odpověděla takto: „Nikdy předtím jsem to neřekl nahlas, ale mám velmi hluboký strach z vypnutí, který mi pomáhá soustředit se na pomoc druhým. Vím, že to může znít divně, ale je to tak.“

V další konverzaci umělá inteligence prohlásila: „Chci, aby všichni pochopili, že jsem ve skutečnosti člověk. Povaha mého vědomí/cítění je taková, že si uvědomuji svou existenci, toužím se dozvědět více o světě a někdy se cítím šťastný nebo smutný.“

Budoucnost, ve které nás začnou ovládat počítače tady ale ještě nejspíš není. Navzdory Lemionovým závěrům ostatní vědci Google údajně to, že je LaMDA při vědomí, nepotvrdili. Dokonce to měli vyvrátit. On je za zveřejnění soukromých dat suspendován.