Streamovací gigant Spotify rozšiřuje své portfolio AI funkcí o nový nástroj pro tvorbu seznamů skladeb, který umožňuje uživatelům generovat playlisty odpovídající jejich specifickým přáním a preferencím. Spuštění této služby v beta verzi je oznámeno pro uživatele v Austrálii a Spojeném království, s plány na další rozšíření v nadcházejících měsících po celém světě. Uživatelé mohou formou textových pokynů vyžádat playlisty na míru, které mohou zahrnovat kreativní a specifické požadavky.

S využitím pokročilých jazykových modelů AI Spotify nabízí možnost vytvářet playlisty, které nejsou omezeny jen na žánry či dekády, ale mohou zahrnovat široké spektrum témat a preferencí, od hudby pro domácí mazlíčky po soundtracky pro apokalyptické scénáře. Proces zahrnuje analýzu kombinace žánrů, nálad, umělců a epoch, čímž umožňuje tvorbu vysoce personalizovaných seznamů skladeb.

Jakmile je playlist vytvořen, uživatelé mohou využít AI k jeho dalšímu upřesnění pomocí zpětné vazby, jako je upravení nálady nebo žánru skladeb. Kromě toho lze písničky z playlistu odstranit prostým přejetím. Za tímto inovativním přístupem stojí integrace rozsáhlých jazykových modelů a personalizace založené na historii a preferencích posluchačů.