Qualcomm má v říjnu či listopadu představit nový prémiový čipset Snapdragon 8 Gen 3, který bude pohánět řadu chystaných smartphonů vlajkového segmentu. Dle nejnovějšího tvrzení známého leakera má existovat ve speciální variantě, která by mu umožnila komunikovat se satelity.

Poté, co si schopnost satelitní komunikace osvojily nové iPhony, si výrobci Android smartphonů a jejich komponent uvědomili, že by ji možná svým zákazníkům rovněž rádi nabídli. V nouzových situacích, které vzniknou na místech bez signálu, totiž dokáže zachraňovat životy.

Známý leaker Digital Chat Station, který působí na čínské sociální platformě Weibo, v novém příspěvku zmínil testování satelitní komunikace u čipu SM8650. Právě pod tímto modelovým označením by se měl schovávat očekávaný Snapdragon 8 Gen 3.

Pravdou je, že Qualcomm už plány na rozšíření satelitní komunikace nastínil dříve. Během lednového technologického veletrhu CES 2023 přišel s oznámením technologie Snapdragon Satellite. Ta vznikla na bázi spolupráce s významnými výrobci chytrých telefonů, jako jsou Honor, Nothing nebo Xiaomi. Podporu pro satelitní SMS má navíc zařídit přímo Android 14, jak jsme vás samostatně informovali zde.

Nový Snapdragon 8 Gen 3 mají například dostat vlajkové lodě Xiaomi 14 Pro, Samsung Galaxy S23 nebo OnePlus 12. Pakliže by obdržely zmíněnou speciální variantu, mohly by satelitní komunikaci využívat už ony.