Jakmile byla v loňském září představená nová řada iPhonů se schopností satelitní komunikace, začali se o toto odvětví podrobněji zajímat i další výrobci. Jedním z nich byl třeba Qualcomm, který je známý převážně díky svým čipsetům pro smartphony. Nyní se zdá, že díky němu nabídne satelitní komunikaci řada budoucích mobilů s Androidem.

Qualcomm totiž během MWC 2023 oznámil partnerství s řadou důležitých výrobců, konkrétně jde o společnosti Honor, Motorola, Nothing, Oppo, Vivo a Xiaomi. Právě tato známá jména mají připravovat nové telefony, jež budou schopny komunikovat se satelity díky technologii Snapdragon Satellite, která byla poprvé představena během lednového veletrhu CES 2023.

V tiskové zprávě Qualcomm popisuje, že Snapdragon Satellite je první řešení, které dnešním mobilním telefonům umožňuje jak odesílat, tak i přijímat zprávy skrze satelitní síť. Pokud se nacházíte na volném prostranství a nejste zavřeni uvnitř budovy, pokrytí signálem je „od pólu k pólu“.

Satelitní komunikace má hned několik výhod. Díky ní můžete zůstat v kontaktu se světem i v případě, že se nacházíte na odlehlém místě. Z tohoto důvodu se využívá i jako taková bezpečnostní pojistka – kdyby se vám například při sportování v přírodě něco stalo a nedokázali byste se obejít bez cizí pomoci, si lze přes satelitní síť přivolat pomoc.

Snapdragon Satellite bude časem kompatibilní s každým mobilním čipsetem od Qualcommu podporujícím 5G připojení. Nemělo by tedy hrát roli, zda si koupíte levnější smartphone za šest, anebo vlajkovou loď za pětadvacet tisíc korun.