Po vydání loňské řady iPhonů se roztrhl pytel s inovacemi v oblasti satelitní komunikace. V oblastech, kde není signál, a tudíž nelze standardním způsobem kontaktovat záchranné složky nebo další osoby, se technologie může hodit i v chytrých telefonech. Právě bezpečnostní novinky byly u řady iPhone 14 zvýrazňovány jako klíčové, a jelikož je komunita vítala, podobných myšlenek se chytli i hráči na poli Android zařízení.

Kupříkladu během únorové akce MWC 2023 bylo ohlášeno důležité partnerství mezi čipovým gigantem Qualcomm a společnostmi vyrábějícími smartphony, jehož cílem je rozšířit satelitní komunikaci mezi budoucí Android zařízení. Podrobněji jsme toto téma rozebírali zde. Nyní se hovoří o podpoře ze strany Googlu, který operační systém Android vyvíjí.

Na Twitterovém účtu Pixel #Team Pixel, který ale nemá s kalifornským softwarovým gigantem cokoliv společného, objevila zmínka o podpoře satelitních SMS zpráv uvnitř Androidu 14. V dalším příspěvku se nechal uživatel slyšet, že mezi prvními smartphony, jež tuto novinku využijí, budou Google Pixely a zařízení Galaxy od Samsungu.

Zásadní je ale zmínit, že ačkoliv bude Android 14 tuto vychytávku podporovat, pro valnou většinu uživatelů to nebude zatím znamenat vůbec nic. Ke komunikaci se satelity totiž vyžadují speciální hardware, o který se Qualcomm se svou technologií Snapdragon Satellite sice časem postará, ale v dohledné době se stále nebude jednat o nic standardního. Záležet pak navíc bude čistě na výrobcích (Xiaomi, Oppo a dalších), zda svá nadcházející zařízení speciálními čipy se schopností komunikace se satelity vybaví.