Microsoft Store má novou funkci. Umožní vám najednou stáhnout všechny aplikace, které jste měli na předešlém počítači. Ulehčí to tak přechod na Windows 11, kam tak nebudete své aplikace muset přidávat jednu po druhé, což ušetří mnoho času.

„Abychom zákazníkům usnadnili rychlý a bezproblémový přechod na nový počítač, budeme brzy v kanálu Windows Insider testovat novou funkci, která zákazníkům pomůže automaticky obnovit jejich aplikace dříve nainstalované z obchodu Microsoft Store do nového zařízení se systémem Windows,“ říká manažer Microsoft Store Giorgio Sardo.

Novinka bude užitečná pro běžného uživatele hlavně, když budou měnit počítače či mít zkrátka stále dva. I vývojáři jistě ocení jednoduchou instalaci aplikací třeba na virtuální počítače. Dosud podobnou věc dokázali pouze aplikace třetích stran, ty mají i teď navrch.

Nová funkce totiž není systémová, ale vztahuje se pouze na Microsoft Store, znovu tak stáhnete pouze aplikace z něj. Najdete na něm sice používané aplikace jako je OBS Studio, Firefox, Zoom či Adobe Acrobat Reader, stále jich ale velká spousta chybí.

Microsoft se také snaží o zjednodušení nalezení aplikací. Ty se tak budou objevovat i v systémovém vyhledávacím okně. Členové programu Windows Insider budou brzy moct začít testovat i tuto funkci. Na Windows 11 se také chystají widgety třetích stran.