Uznávaný zpravodajský list Business Insider včera napsal, že Elon Musk přemítá nad zablokováním sociální sítě X pro uživatele z členských států Evropské unie. Odvolal se přitom na svůj zdroj seznámený s děním uvnitř společnosti X Corp. Kontroverzní americký podnikatel ale zprávu rychle popřel a vůči serveru se ohradil.

Muskovi měl podle Business Insideru vadit evropský Akt o digitálních službách (DSA), který mimo jiné ukládá povinnost dohlížet na obsah sdílený na platformě a ilegální či nenávistné příspěvky co nejrychleji odstraňovat. Zdroj portálu uvedl, že by Musk raději skoncoval s provozem X v evropských zemích, než aby se pravidlům EU podřídil.

Debaty týkající se přísnějšího moderování obsahu na sociálních sítích se po vypuknutí izraelsko-palestinského konfliktu začaly objevovat čím dál častěji. Stejně tak, jak představitelé EU upozornili na nutnost dodržování zásad zmíněných v DSA video platformu YouTube, měli také zaslat dopis Elonu Muskovi, v němž připomínali jeho závazky vůči nařízením.

Multimiliardář a generální ředitel automobilky Tesla se k článku serveru Business Insider vyjádřil v příspěvku na X, kde jej označil za „naprosto lživý“. Vyjádřil také nesouhlas s fungováním Business Insideru jakožto zpravodajského média. „Není to skutečné médium,“ prohlásil.

X je sociální sítí, kde se obsah z válečných konfliktů šíří možná vůbec nejrychleji. Právě proto se ale také stává místem plným dezinformací nebo nenávistných příspěvků, s kterými je nutné soustavně bojovat. Zatímco jiné platformy se o to aktivně snaží, Musk mnohdy prosazuje svá osobní přesvědčení anebo hájí svobodu slova do takové míry, kde už je to v rozporu se zákonem, morálkou či zdravým rozumem.