Thierry Breton, evropský komisař pro vnitřní trh, napsal Sundaru Pichaiovi, generálnímu řediteli Googlu a jeho mateřské společnosti Alphabet, dopis, ve kterém zdůraznil závazky firmy v rámci evropského Aktu o digitálních službách týkající se moderování obsahu. Breton v dopise upozornil na nutnost důkladné kontroly obsahu na YouTube, zejména v souvislosti s izraelsko-palestinským konfliktem, kvůli vzrůstajícímu množství nelegálního obsahu a dezinformací na některých platformách.

Komisař Breton také poukázal na povinnost YouTube chránit mládež před násilnými videi, například s rukojmími. Zdůraznil, že YouTube musí rychle reagovat na upozornění týkající se nelegálního obsahu z EU a odlišovat důvěryhodné zpravodajské zdroje od teroristické propagandy a manipulovaného obsahu. Thierry Breton zveřejnil svoji výzvu o moderování obsahu také ve svém příspěvku na platformě X.

Ivy Choi, mluvčí YouTube, uvedla, že populární video platforma již odstranila desítky tisíc škodlivých videí a uzavřela stovky kanálů v souvislosti s událostmi v Izraeli a Gaze. Choi také potvrdila, že týmy YouTube průběžně monitorují obsah a jsou připraveny rychle zasáhnout, pokud je to potřeba.

Dále Breton oslovil Elona Muska kvůli šíření dezinformací na platformě X během izraelsko-palestinského konfliktu. Linda Yaccarino, CEO platformy X, reagovala slovy, že jejich platforma také odstranila či označila desítky tisíc příspěvků a zrušila stovky účtů spojených s teroristickou organizací Hamás.