Známý hardwarový výrobce MSI odhalil nové NVMe M.2 SSD disky SPATIUM M570, které využívají technologii PCIe 5.0. Určené mají být hlavně profesionálům, tvůrcům obsahu a hráčům, rychlost čtení totiž činí až 12 GB/s a rychlost zápisu pak 10 GB/s.

Nová SSDčka údajně používají vysoce kvalitní paměť 3D NAND, k dostání budou ve variantách o kapacitě 1 TB, 2 TB nebo 4 TB. Problémem disků tohoto typu bývají vysoké teploty, které MSI řeší hliníkovým chladičem bronzové barvy. Je ale nutné upozornit uživatele notebooků, konstrukce chladiče totiž značně přidá na rozměrech a do jejich přenosného zařízení se tak rozhodně nevejde.

MSI slibuje skvělou výkonnost a odolnost, za což může i spolupráce s tchajwanskou firmou Phison. „MSI v posledních letech aktivně rozšiřuje svou strategii také v oblasti her, tvůrců obsahu, komerčních a průmyslových zařízení, robotiky, a dokonce i automobilového průmyslu, kde jsou trhy aplikací v souladu s dlouhodobou strategií společnosti Phison, obě společnosti si tak padly do noty,“ stojí v tiskové zprávě.

Výrobce zatím neodhalil žádné informace o ceně ani dostupnosti. Níže se nachází snímek z testovacího softwaru CrystalDiskMark, v němž byl disk SPATIUM M570 testován na základní desce MSI MEG Z690 GODLIKE.