SpaceX se aktivně připravuje na první orbitální test své rakety Starship, která má v budoucnosti lidstvo dostat znovu na Měsíc a později i na Mars.

Toto úsilí je v současnosti z velké části směřováno do papírování. SpaceX totiž potřebuje k odpálení největší rakety v historii povolení Americké Federální agentury pro letectví (FAA), a tento proces není zrovna krátký.

Snažení se ale na úřady neorientuje výhradně, mezi tím totiž na zatím neschválený let probíhají v Texasu přípravy, a právě v rámci nich byly poprvé vypáleny RVac motory.

Co ale vlastně RVac znamená? Jedná se o variantu motoru Raptor, které Starship využívala při dosavadních testech, uzpůsobenou pro efektivitu ve vzduchoprázdnu vesmíru, proto zkratka RVac – Raptor a vakuum.

Oproti běžným motorům pro úroveň moře má ten pro vakuum větší průměr.

A právě RVac motor byl v centru Boca Chica poprvé zažehnut, jak vidíte na videu výše. Technicky se vlastně jednalo v pořadí už o druhý test, poprvé ale nebyl motor připevněn k lodi samotné

Údajně mělo později dojít ještě k jednomu statickému testu. Starship bude při vesmírných letech využívat celkem tři motory pro úroveň moře a tři motory RVac.

Rozhodnutí o poskytnutí povolení FAA přijde prvního listopadu/novembera, ta ale ještě může zažádat o další data, což by znamenalo ještě více pozemských testů.