SpaceX poprvé zcela úspěšně přistála raketu Starship, která by měla lidi vynášet na Měsíc i Mars. SN15 tak může být jako první obnovena k dalším testovacím letům.

Série testů spočívala ve vystoupání do výšky deseti kilometrů a následného sestupu v horizontální poloze až několik desítek metrů nad přistávací plochu, kde se loď překlopí k vertikálnímu přistání - právě tato poslední část je tou nejproblematičtější.

Přečtěte si také: Strategie Hvězdné pěchoty slaví první výročí
Let prototypu Starship SN15

První loď, která takový let absolvovala, byla SN8, ta i její nástupkyně SN9 explodovaly při přistání. Následující loď SN10 sice přistála, ale asi osm minut po přistání vybouchla také. Poslední z předchozích letů do desetikilometrové výšky (SN11) explodovala v mlze krátce před přistáním. Takže ano, úspěšné přistání je docela velká věc.

Testovací let samotný probíhal bez větších potíží. Obraz z kamer na palubě byl sice daleko od plynulého (na rozdíl od předešlých letů), žádný z obtížných manévrů ale loď nezkazila. Po hladkém přistání se na přistávací ploše objevil oheň, který ale nezpůsobil potíže a byl rychle uhašen.

SN15, kromě přeskočení několika čísel od modelu SN11, zažila řadu konstrukčních i softwarových vylepšení. Ta ji pomohou do budoucna být efektivnější, stabilnější a pokud možno méně výbušnou.

Úspěšný let by mohl pomoci s ukončením suspendace smlouvy o letech na Měsíc, které mají být součástí misí Artemis. Smlouva byla přerušena nedávno kvůli stížnostem ostatních zúčastněných firem.