Pojem Moorův zákon bude znát řada technologických nadšenců a mladší generace o něm možná už slyšela v hodině fyziky nebo informatiky. V roce 1965 jej vyslovil zakladatel společnosti Intel Gordon Moore, který bohužel koncem března tohoto roku zemřel, a pojednává o pokroku v oblasti vývoje tranzistorů. V původním znění zákon udával, že se počet tranzistorů v integrovaných obvodech při zachování stejné ceny každých osmnáct měsíců zdvojnásobí.

Na Moorův zákon má v dnešní době každý svůj názor. Je zřejmé, že pokrok už dnes není tak rychlý, jak kdysi býval, a tudíž původní výrok spíše neplatí. To ale nemusí znamenat, že můžeme celou myšlenku zahodit a dělat, že nikdy neexistovala. Ba naopak. Ačkoliv si například šéf Nvidie Jensen Huang myslí, že už zákon dávno neplatí, v AMD panuje alespoň z části opačný názor.

Již v prosinci loňského roku jsme vás informovali o názoru technického ředitele společnosti Marka Papermastera, dle jehož slov červený tým stále věří v jakýsi ekvivalent, který by mohl klidně platit dalších osm let. Nyní na toto téma v rozhovoru pro server Barron’s hovořila sama generální ředitelka AMD Lisa Su, jež uvedla velice podobné tvrzení jako tehdy Papermaster.

„Rozhodně bych řekla, že si nemyslím, že je Moorův zákon mrtvý. Myslím si, že Moorův zákon zpomalil. Musíme dělat jiné věci, abychom i nadále dosahovali takového výkonu a energetické účinnosti,“ prohlásila.

Lisa Su dále hovořila o technologiích, které zlepšují výkon aktuálních produktů AMD. Zmínila například čiplety – tento design používají například grafické čipy Navi 31, které najdeme ve vlajkových grafických kartách nové generace – a označila je jako velký krok. Posléze poukázala také na 3D packaging (jako příklad lze uvést procesory s 3D V-Cache).

„Ano. Náklady na tranzistory a míra zlepšení, kterou získáte díky hustotě a celkovému snížení spotřeby energie, je s každou generací nižší. Ale stále se posouváme od generace ke generaci. Dnes děláme spoustu práce v oblasti 3 nanometrů a díváme se i za tuto oblast, na 2 nm. Budeme však i nadále používat čipy a konstrukce tohoto typu, abychom se pokusili obejít některé problémy Moorova zákona,“ doplnila Su.

Jak vnímáte Moorův zákon vy? Myslíte si, že je stále možné jej v určité formě udržovat při životě, anebo se přikláníte k názoru Jensena Huanga, podle kterého již vyhasnul?