Před několika dny vyšel článek o plánech společnosti Intel, která chce zahájit výrobu čipů s bilionem tranzistorů do roku 2030. Její generální ředitel Pat Gelsinger stále věří v platnost Moorova zákona, jenž říká, že se počet tranzistorů v jednom integrovaném obvodu zdvojnásobí každých 18 měsíců, jestliže cena zůstane stejná.

V něco podobného věří i konkurenční AMD, ale vypadá to, že ne tak zarytě. Technický ředitel Mark Papermaster v rozhovoru pro britský technologický server The Register uvedl, že AMD hodlá zachovat ekvivalent Moorova zákona.

Papermaster rovněž prohlásil, že se budou po dobu šesti až osmi let vyvíjet další a další technologie, které umožní, aby počet tranzistorů výrazně rostl. „Inovace si vždy najdou cestu, jak obejít překážky,“ zmínil, nicméně později dodal, že s postupným vylepšováním technologií poroste cena.

Podle něj se už začínáme nacházet ve fázi, kdy děláme malé posuny a náklady se přitom výrazně zvyšují. Je také přesvědčen, že skutečnou budoucností pro polovodičový průmysl jsou čiplety (ty využívají například nové grafické karty s architekturou RDNA 3).

Mark Papermaster už v září vyjádřil nesouhlas s výrokem šéfa Nvidie Jensena Huanga, který prohlásil, že platnost Moorova zákona definitivně skončila. Papermaster však také dodal, že skutečně nebude možné zdvojnásobovat počet tranzistorů každých 18 až 24 měsíců.