Stejně jako většina současných systémů, i Windows 11 přichází s kolekcí předinstalovaných aplikací. Ačkoli některé z nich mohou být nápomocné, pro mnohé mohou být spíš zbytečným obsazením místa na disku. O jeho obsazování navíc není Microsoft kdovíjak transparentní.

Jak velké tedy vlastně systémové aplikace na Windows 11 jsou? Na tuto otázku vrhá světlo nová zpráva od Oofhours. Ti s pomocí okna PowerShell nahlédli do udávaných velikostí aplikací a porovnali je se skutečnými velikostmi, které jsou v základu schovány.

List všech aplikací s jejich udávanými velikostmi ukázal, které jsou těmi největšími položkami na listu předinstalovaných. První místo drží Microsoft Teams, které se na nové instalaci vejdou do 91 MB. Tento list ale neukazuje vše, co by mohl.

Když se podíváme třeba na Microsoft Store Purchase App, zjistíme, že její udávaná velikost je 11 kB, což se nezdá být moc důvěryhodné. A taky že ano, když zabrousíme hlouběji, zjistíme, že je velikost této aplikace 3,5tisícinásobná. Má 37 MB.

Aplikace se navíc při dalším používání o něco zvětšují, takhle drastické rozdíly už ale nejspíš nenajdete. Třeba aplikace Teams na mém laptopu ukazuje 120 MB, ve skutečnosti má ale 190 MB. Ostatní aplikace také ukazují znatelně nižší čísla, než mají ve skutečnosti.

Celá složka s předinstalovanými aplikacemi, pokud ji spočítáme těsně po instalaci, bude mít 1,6 GB. To pro mnohé nemusí být moc, řada ale určitě z předinstalace pro ně nepotřebných aplikací nadšena není.