V reakci na bohužel stále probíhající Ruskem vyprovokovaný konflikt na Ukrajině se většina demokraticky smýšlejícího světa rozhodla ruský režim potrestat. Jako již tradičně první začaly konat USA. Nedlouho poté se přidaly evropské země, včetně Česka. Velkolepých firemních prohlášení o odchodu ze země bylo jednu dobu tolik, že to bylo skoro nutností pro to, aby byla ta dotyčná společnost viděna v dobrém světle.

Většina skutečně dodržela to, co slíbila, a na ruském trhu nepůsobí. Souběžně s tím ale začala vycházet na světlo také „kreativita" těch několika málo ostatních, které nechtěly přijít o své příjmy. Internetem koluje mnoho videí o přelepených etiketách v „lokálních" obchodech s oblečením, až podezřele podobných fastfoodových řetězcích atd.

Někde mezi stojí technologický velikán Microsoft. Ten totiž podle prohlášení amerického ministerstva financí sice přímo na území země po uvalení sankcí skutečně podnikat přestal, nebyl si ale schopen ohlídat, kde končí software prodávaný jeho partnerům, na které se dost často nevztahuje obchodní embargo vyhlášené americkou vládou. Všechny softwarové produkty, proto byly v zemi dál relativně bez problémů dostupné.

Prohlášení se ale nezmiňuje pouze o tomto, už sám o sobě poměrně vážném prohřešku. Tyto praktiky firma údajně běžně praktikovala i v dalších znepřátelených zemích. Kromě toho je zde zmíněna i cílená snaha ruských zaměstnanců firmy o prodej výrobků lokálním partnerům pod jinými jmény.

Americká společnost tak údajně naprosto selhala v monitoringu kompletní cesty svých produktů ke koncovým zákazníkům. Firma měla mít důkazy o tom že se její produkty do sankcemi postiženého Ruska dostávají, ale nijak nezakročila. Došlo tedy k přehlížení, nebo úmyslné ignoraci?

Výsledkem celé této kauzy je poměrně úsměvná pokuta ve výši 3 milionů dolarů (zhruba 65 milionů korun), kterou je firma nucena zaplatit. Jedná se pro představu o sumu, kterou v Redmondu vydělají zhruba za 10 minut. Tento údaj je platný k roku 2021, proto můžeme očekávat, že v současnosti je doba ještě kratší. O „výchovném“ aspektu pokuty proto můžeme pochybovat.

Ptáte se proč tak málo? Vše souvisí s tím, jak celá kauza vyšla na světlo. V Microsoftu totiž muselo dojít k nespecifikované interní změně, firma vše začala vyšetřovat a v podstatě se americké vládě sama udala. K jaké změně došlo a proč zrovna v současné době, je otázka. Myslíte si, že se firma bála negativního PR? Pokud by problém nekontrolovaně unikl do médií? Nebo za tím stálo ještě něco jiného?