Microsoft se už dávno nezaměřuje jen na operační systém Windows a zesměšňovaný Internet Explorer, kromě herního průmyslu investuje i do vývoje technologií rozšířené reality (AR); často brýlí, které díky holografickému displeji obohacují svět kolem nás třeba o navigaci.

K užitku ale nemusí být jen nám „civilistům,“ jejich použití může pomoci i v boji. Vojáci díky nim vidí mapu, ve tmě díky termokameře nepřátele, nebo třeba mířidla své zbraně. I proto se je rozhodla americká armáda pořídit.

Přečtěte si také: USA: Zákon o prodeji nebo zákazu TikToku postupuje do Senátu

Vyhlášený tendr vyhrál Microsoft. Armádě prodá v průběhu deseti let 120 000 AR headsetů. Celkem by si firma mohla přijít na 21,88 miliardy dolarů. Ve smlouvě se také údajně píše, že dodávka by poté mohla zahrnovat ještě dalších 100 000 zařízení.

Designově se jedná o verzi Microsoft HoloLens 2, jen upravenou pro potřeby armády.

„Technologie rozšířené reality poskytne vojákům více lepších informací pro rozhodování. Tahle smlouva posouvá náš dlouhodobý důvěryhodný vztah s ministerstvem obrany do nové oblasti,“ řekl mluvčí Microsoftu pro TechCrunch.

Obecně je to celkem velká věc. Pro vojáky na bojišti totiž rozšířená realita znamená výraznou taktickou výhodu. Kromě toho je tahle spolupráce významná i pro Microsoft, řada jiných firem se spolupráce s armádou stranila.