Acropalypsa je nejspíš zažehnána – Microsoft opravil bug, o kterém jsme před pár dny psali. Z ořezaných obrázků totiž nebyla přebytečná data odebrána, a tak bylo s využitím speciálního programu možné původní snímek obnovit. Ten byl sice stále poškozený, důležitá data ale i tak občas šlo využít.

Pokud jste nástroj ořezu obrázků ve Windows použili na snímku s citlivými daty, nezoufejte. Nutně totiž nemusí být možné tato data získat. Pokud jste totiž ořezaný obrázek ukládali do jiné složky než originál nebo jste ho jako snímek obrazovky ořezali ještě před prvním uložením, takzvaná acropalypsa se ho netýkala.

Stejně tak už ořezanou část obrázku není možné obnovit, pokud jste je vložili třeba do e-mailu či dokumentu. V ostatních případech by ale bylo nejlepší snímky, které byste v originále sdílet nechtěli, z internetu smazat, aby je nikdo nemohl získat s pomocí nástroje na obnovu ořezaných snímků.

Chyba kromě Windows zasáhla i Android. Konkrétně postihuje všechny obrázky ořezané na telefonech Pixel 4A, 5A, 6 a 7 od roku 2018 až do 6. března/marce tohoto roku, kdy byl bug aktualizací opraven. Update Windows by se vám při dalším vypnutí zařízení měl nainstalovat automaticky.