Technologický gigant Microsoft vydal před nedávnem cestovního průvodce po Ottawě, málokdo ale čekal, co vám ve článku doporučí. „Na prázdný žaludek“ totiž poradil navštívit potravinovou banku. Tento poměrně neobvyklý návrh, který se objevil mezi tipy na návštěvu Národního válečného památníku či hokejového zápasu týmu Ottawa Senators, si rychle získal pozornost veřejnosti. V reakci na vlnu zpětné vazby společnost článek brzy odstranila.

Jeff Jones, odborník na řešení strategických problémů a vedoucí představitel Microsoftu, reagoval na situaci tím, že společnost zkoumá, jak mohl tento článek projít kontrolou. Jones pro zpravodajský portál The Verge prohlásil: ,,Článek byl již odstraněn a aktuálně zjišťujeme, jak mohl projít naším procesem kontroly.

Je už nějakou dobu známo, že Microsoft nahradil některé své novináře umělou inteligencí, což může vysvětlit tento neobvyklý článek. Samantha Koziara z potravinové banky v Ottawě zdůraznila význam lidského dohledu v novinářském procesu a vyjádřila své znepokojení nad obsahem článku. Pro The Verge Koziara prohlásila: ,,Samozřejmě, toto není typ sdělení, který bychom kdy vydali nebo bychom chtěli, aby byl s námi spojován.“

„Pokud vím, dosud se nic podobného nestalo, ale jak se AI stává čím dál tím populárnější, nepochybuji, že se v podobných článcích objeví stále více nepřesných či nevhodných referencí,“ dodala.

„Naše algoritmy se každý den brodí stovkami tisíc článků zaslaných našimi partnery,“ píše se na stránce o programu Microsoft Start. „Zpracováváme je. [...] To vše kombinujeme s lidským dohledem, abychom zajistili, že obsah, který publikujeme, je v souladu s našimi hodnotami [...].“

Není to ale ani zdaleka poprvé, co musí firma žehlit problémy napáchané umělou inteligencí. Například článek na webu Gizmodo nedokázal chronologicky seřadit jednotlivé díly Star Wars a web CNET musel publikovat opravy desítky článků sepsaných umělou inteligencí. S rostoucí adopcí stále nedokonalých systémů umělé inteligence se ještě nějaké podobné incidenty dají čekat.

Pokud si chcete článek přečíst v originále, The Verge jej nahrálo na portál Imgur.