Microsoft se svou aplikaci Teams snaží v poslední době udržovat co nejčerstvější. Ke krokům, které kvůli ní činí, se teď přidává využití umělé inteligence pro eliminaci častých rušivých artefaktů hlasových hovorů. Odstranit chce například šum a ozvěnu.

Výrazně vylepšit se má i zvuk těch, kteří mají v pokojích špatnou akustiku. Pokud jste tak na Teamsech zněli, jako byste volali z jeskyně, už by to tak být nemělo. Microsoft mluví o tom, že se celou dobu snaží pracovat s algoritmickým řešením, pro tyto problémy je ale nejspíš strojové učení vhodnější.

Microsoft měl na čem počítač trénovat. Strojové učení potřebuje relativně velké množství výchozích učebních dat. To u Microsoftu znamenalo asi 30 000 hodin hovorů. Ty navíc kromě řad zaměstnanců pocházely i z řad uživatelů, kterým Microsoft za jejich využití zaplatil.

Do vzorku se tak dostala zařízení s nejrůznější kvalitou zvuku, což může univerzální umělé inteligenci pouze pomoct. Samotný výpočet bude probíhat přímo na vašem zařízení. nebudete tak muset nic posílat přímo Microsoftu. To mu sice ušetří trošku peněz, pro vás to ale znamená rychlejší zážitek.