Pod generativní umělou inteligencí si nemusíte představit pouze služby typu ChatGPT, které vytvářejí textové odpovědi na vaše otázky nebo případně píší slohovky či skládají básně. AI tohoto typu může být schopna generovat obrázky (příkladem jsou modely DALL-E, Midjourney a Stable Diffusion), nebo dokonce zvuk, a to klidně jen na základě uživatelských příkazů. Některé modely pak zase dovedou vzít hlas z nahrávky a využít jej v praxi pro tvorbu hudebního coveru. Tvorbou hudby se zabývá i Meta, která zpřístupnila vlastní nástroj.

Vedle dalších amerických gigantů, jako jsou OpenAI, Microsoft nebo Google, patří i Meta k hlavním hráčům na poli umělé inteligence. Poté, co nedávno uvolnila jazykový model LLaMA 2, nyní přichází s open-source nástrojem AudioCraft. Na něj láká slovy „Jednoduchá a všem dostupná generativní AI pro zvuk“.

AudioCraft je vlastně spojením tří již existujících modelů – MusicGen, AudioGen a EnCodec. První dva byly trénovány na hudbě a slouží pro generování zvuku na základě příkazů uživatele. Třetí zmíněný pak zajišťuje vysoké rozlišení a celkovou kvalitu audia.

„Představte si profesionálního hudebníka, který může zkoumat nové skladby, aniž by musel zahrát jediný tón na nástroj. Nebo vývojáře nezávislých her, kteří s omezeným rozpočtem vytvářejí virtuální světy s realistickými zvukovými efekty a okolním šumem. Nebo majitel malé firmy, který snadno přidá zvukovou stopu ke svému nejnovějšímu příspěvku na Instagramu. To je příslib AudioCraftu,“ uvedla Meta.

Novinka od Mety se bude hodit zejména umělcům nebo také videoherním vývojářům pro tvorbu zvukových efektů. Pro zvuk pískání už nikdo nebude ve skutečnosti muset nastokrát pískat do mikrofonu a pokoušet se dosáhnout co nejrealističtěji znějícího výsledku. Postačí pouhý příkaz pro umělou inteligenci a ta během chvilky vytvoří něco na tento způsob:

Textový příkaz: Pískání s vanoucím větrem

Uměle vytvořené zvuky samozřejmě nejsou žádnou novinkou. Prakticky tvoří základ celé elektro hudbě a všem souvisejícím žánrům. Technologie tohoto typu ale budou umožňovat jejich rychlejší, a v některých případech dokonce kvalitnější tvorbu. Pro menší studia pak může představovat pěknou náhradu za drahé hudební banky.

„Myslíme si, že se MusicGen může proměnit v nový typ nástroje – podobně jako syntezátory, když se objevily,“ uvedla Meta v tiskové zprávě.

Pokud byste si chtěli přehrát další ukázky vytvořené AudioCraftem, dostanete se k nim v tomto příspěvku.