Společnost Meta, dříve známá jako Facebook, ve svém nedávném blogovém příspěvku oznámila, že svůj rozsáhlý jazykový model LLaMA 2 uvolňuje pro komerční využití a výzkumné účely. Tento krok je zřejmě součástí strategie, která má konkurovat úspěšnému modelu ChatGPT, vyvinutého společností OpenAI.

V blogovém příspěvku společnosti Meta je rozhodnutí o uvolnění modelu LLaMA prezentováno jako strategický krok, který má umožnit podnikům, startupům a výzkumníkům přístup k pokročilým nástrojům umělé inteligence. Toto rozhodnutí je zároveň výzvou k širší komunitě, aby experimentovala a společně se podílela na dalším vývoji a inovacích v oblasti umělé inteligence.

Společnost Meta dále zdůrazňuje, že jejím cílem je umožnit pro model LLaMA 2 rozsáhlejší testování, aby tak byla zajištěna jeho bezpečnost. Co se týče partnerství, Meta oznámila tuto novinku jako součást společného kroku s technologickým gigantem Microsoft, což naznačuje jejich společný zájem o posun hranic v oblasti umělé inteligence.

„Jsme přesvědčeni, že otevřený přístup je pro vývoj dnešních modelů umělé inteligence, zejména těch v generativní oblasti, kde se technologie rychle rozvíjí, ten správný,“ uvedla společnost Meta ve svém prohlášení. „Otevření přístupu k dnešním modelům AI znamená, že generace vývojářů a výzkumníků je může jako komunita zátěžově testovat, rychle identifikovat a řešit problémy,“ dodal softwarový gigant.

AI model LLaMA 2 je jakožto open-source projekt dostupný všem, dostat se k němu lze přes oficiální webové stránky Mety.