Tchajwanský výrobce čipů MediaTek je známý především ze smartphonové scény, nicméně nyní to vypadá, že by chtěl výrazněji rozšířit svou působnost i do počítačového segmentu. Začít by možná mohl u notebooků, kterým by nadělil výkonné SoC, jež by potenciálně mohlo konkurovat například Applu a jeho kouskům z řady M.

Stručné informace přinesl přes čínskou sociální síť Weibo známý leaker Digital Chat Station. Podle něj bude 4nm čip s dosud neznámým označením od firmy MediaTek disponovat čtveřicí jader Hunter ELP a další čtveřicí jader Hunter. Prakticky se ale jedná o mobilním nadšencům dobře známá jádra Cortex-X4 a Cortex-A720.

Jen pro srovnání: dnešní mobilní čipy, které najdeme ve vlajkových lodích, disponují většinou jen jedním velkým jádrem Cortex řady X, které pak doplňují o střední jádra (Cortex 7xx) a efektivní jádra (Cortex 5xx).

Jak si můžete všimnout, chystané SoC od MediaTeku má velká jádra hned čtyři a efektivními jádry není vybaveno pro změnu vůbec. Právě proto se de facto vylučuje, že by šlo o mobilní čip – je těžké si představit, jak by telefony bojovaly s vyšší spotřebou a teplotní náročností. Co se týče výkonu, Cortex-X4 pak nabízí zhruba 30% zlepšení oproti Cortex-X3, které najdeme v nejvýkonnějších čipech pro Android zařízení současnosti (Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 a MediaTek Dimensity 9200+).

Spekuluje se, že nový kousek bude zařazen do již existující série čipů pojmenované Kompanio, která své uplatnění našla v Chromeboocích a tabletech, což jsou po energetické stránce poměrně nenáročná zařízení.