Společnost Qualcomm, která je proslulá výrobou čipsetů pro mobilní zařízení, nyní představila svůj nový vlajkový kousek, který se skutečně jmenuje Snapdragon 8 Gen 2. Je postaven na 4nm výrobním procesu a oproti svému předchůdci by měl nabídnout mnohem vyšší efektivitu.

Začněme u procesoru, konkrétně tedy u jeho konfigurace jader. Potvrzují se informace od vývojáře Kuby Wojciechowského – CPU tedy disponuje jedním jádrem Cortex-X3 s 3,2GHz frekvencí, čtyřmi výkonnými jádry běžícími na 2,8GHz frekvenci a třemi efektivnímu jádry s 2GHz frekvencí. Jak jste si už mohli všimnout, nepotvrdily se spekulace od leakera Digital Chat Station, jenž uváděl, že Snapdragon 8 Gen 2 poběží na 3,4–3,5GHz frekvenci. Procesor jako takový prý nabídne o 35 % vyšší výkon a bude o 40 % efektivnější.

Zlepšují se také paměťové technologie. Operační paměť podporuje LPDDR5X a její frekvence se může vyšplhat až na 4 200 MHz. Úložiště zase může využít formát UFS 4.0, jenž přináší vyšší rychlosti zápisu i čtení a zároveň je šetrnější vůči baterii.

Grafickým jádrem je Adreno 740, jež má nabídnout až o 25 % vyšší výkon. Výrobce se opět zaměřil na efektivitu, která je až o 45 % lepší než u předchůdce. Pochlubit se navíc může podporou ray-tracingu. Bude tedy zajímavé sledovat, jak tuto možnost využijí jednotliví vývojáři mobilních her. Třeba se grafika posune zase o úroveň výš. Snapdragon 8 Gen 2 je kompatibilní se 60Hz displeji v rozlišení 4K nebo 144Hz displeji s rozlišením QHD+.

Novinkou je i podpora bezdrátové technologie Wi-Fi 7 (802.11be). Benefitem by měla být nízká latence, kterou Qualcomm přirovnává k té u kabelového připojení, a pochopitelně také vyšší rychlosti. Zatímco minulý čipset podporoval „pouze“ 3,6gigabitové připojení, Snapdragon 8 Gen 2 dokáže pracovat s rychlostí až 5,8 Gb/s.