Stejně jako Qualcomm má i tchajwanský čipový výrobce MediaTek představit svůj nový mobilní procesor, určený pro špičková Android zařízení, už v tomto měsíci. Známý leaker Digital Chat Station nyní odhalil, s jakými specifikacemi se pracuje u prototypu tohoto SoC, které ponese název Dimensity 9300. V jednom aspektu přitom bude opravdu unikátní.

Vlajkové čipsety mají ve zvyku využívat konfiguraci osmi jader, přičemž v jejich čele stojí největší jádro série Cortex-X, které doprovází menší a efektivnější jádra, jež se starají o méně náročné úlohy. Dimensity 9300 však použije hned čtyři velká jádra Cortex-X4, ale pochopitelně s určitým kompromisem.

Bylo by opravdu úctyhodné, kdyby se MediaTeku povedlo nacpat do jednoho čipu čtyři velká jádra a nechat je všechna běžet na stejné frekvenci, přesahující hranici 3,2 GHz. Z hlediska teplotní udržitelnosti se to zdá být trochu nereálné. Právě proto využije 3,25GHz takt pouze jedno z jader, zatímco zbylá trojice Cortex-X4 poběží na nižší, v současné době blíže nespecifikované, frekvenci.

Vzhledem k tomu, že je Dimensity 9300 dohromady osmijádrový, má kromě zmíněných Cortexů-X ještě další jádra. Těmi jsou Cortex-A720, která jsou také poměrně výkonná. Pozoruhodné je, že MediaTek nevyužije žádná jádra s nízkou spotřebou (například Cortex-A520), a tak lze počítat s tím, že Dimensity 9300 bude na elektrickou energii hladovější než Snapdragon 8 Gen 3 od Qualcommu.

Co se pak týče integrované grafiky, dočkáme se přítomnosti dvanáctijádrového GPU s označením Mali Immortalis G720. Více informací o něm však aktuálně nemáme.

Leaker uvedl, že Dimensity 9300 dokáže překonat Snapdragon 8 Gen 3, a to ve výkonu CPU i GPU. Jestliže to je pravda, bude mít MediaTek ideální příležitost oslavovat. Vzhledem k dřívějším zprávám, které zmiňovaly problémy s přehříváním, jsem ale velmi zvědavý na to, jak si čipset povede při delších náročnějších aktivitách typu hraní her.